Gezond met een budget (Deel 1: Neem de tijd)

HET  IS  HAALBAAR

Ik kan natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken en weet dus ook niet HOE klein jouw budget is, maar ik kan jou wel hele fijne tips geven om gezond te eten met weinig geld.
Zelf doe ik ook echt altijd mijn boodschappen met een klein budget. Omdat ik zelf heb ondervonden dat het gewoon mogelijk is om gezond(er) te eten met een klein budget, wil ik deze tips heel graag met jullie delen.
De komende weken zal ik  tips met jullie delen om goedkoop inkopen te doen.
Deze week zal start ik met de basis. Deze tips zijn nog niet gericht op gezonde voeding, maar je hebt een begin nodig!
Daarom beginnen we deze week met de basis.

Neem de tijd.

1. Leer de winkels kennen
Dit is echt zó belangrijk! Je kunt bijvoorbeeld altijd je boodschappen bij 1 bepaalde supermarkt doen, maar dit gaat je absoluut niet helpen om minder geld uit te geven. In andere winkels zijn er namelijk heel veel producten goedkoper dan in jouw huidige supermarkt en in andere supermarkten heb je ook heel veel aanbiedingen op de gezonde(re) producten.
Dus leer de winkels kennen. Weet waar jouw favoriete producten het goedkoopst zijn en haal die producten dan ook echt alleen in die winkel.

Zelf heb ik zo’n 3-4 winkels waar ik mijn boodschappen haal. Bij sommige winkels haal ik alleen basisproducten die ik kan opslaan, dus dan hoef ik niet elke week naar die winkel toe.
“Maar ik heb écht geen tijd om elke week naar 3 winkels te gaan!”
Ga eerst eens op onderzoek uit welke winkels voor jou het goedkoopst zijn en hoeveel dat er zijn. Beslis dan zelf of jij het nodig vindt om naar deze winkels te gaan.
Maar ja, je wilt heel graag minder geld uitgeven. Dus waar kies je voor?

2. Maak een lijstje
Deze tip is oud, maar helpt echt!
Zorg ervoor dat je een lijstje hebt gemaakt voordat je boodschappen gaat doen. Koop dan ook echt alleen maar de producten die op jouw lijstje staan. Zo koop je dus geen andere producten die toch maar alleen meer geld uit je portemonnee halen. Ook al lijken het de beste koopjes, je hebt ze niet nodig want ze staan niet op je lijstje.

3. Haal de A-merken van je lijstje af.
Sorry, maar deze producten zijn echt véél duurder dan de huismerken of budgetmerken.
Soms betaal je wel 3x zoveel. Dit kan gewoon niet als je niet veel te besteden hebt.
Dus.. Ga over op de huismerken of budgetmerken.
Zeg niet gelijk dat je die producten minder lekker vindt en dat je toch het duurdere product wil blijven eten. Dat kan gewoon niet als je een klein budget hebt. Je moet echt overstappen naar de goedkopere producten.
Misschien vallen de goedkopere merken je ontzettend mee, of moet je er toch een beetje aan wennen. Maar wat is er eigenlijk erg aan als je ergens aan moet wennen? Niets toch? En van een beetje extra doorzettingsvermogen worden we niet slechter.

14358848_1212627608776497_2962195080732909547_n

4. Krantjes!
Ik word helemaal gelukkig als de nieuwe aanbiedingen weer online staan.
Lekker de krantjes doorlezen en goede aanbiedingen vinden. Ik vind het heerlijk!
Maar misschien ben jij dit totaal niet gewend en zie je er ook het nut nog niet van in.
Wacht maar. Als jij je gaat verdiepen in de aanbiedingen wil je op een gegeven moment ook echt niet meer zonder die krantjes!
Denk eens aan al het fruit, de groentes, het vlees en de kaas die je veel voordeliger kunt krijgen. Dit scheelt echt zó ontzettend veel in je portemonnee.
Hoe fijn kan het zijn als de producten die jij nodig hebt in de aanbieding zijn? Hoe fijn is het als je groenten en vlees voor een super leuk prijsje op je bord hebt liggen?
Wie wil dat nou niet?

  1. EET!
    Nog een gouwe ouwe voordat je weer op de tips van volgende week moet wachten.
    Ga geen boodschappen doen op een lege maag. Ten eerste maak je jezelf helemaal gek als je langs de broodafdeling loopt (die luchtjes! Ohhhh..) Ten 2e is de kans groot dat je lunch of diner na het boodschappen doen een stuk ongezonder is dan je had gepland en ten 3e. Onbewust gooi je aardig wat dingen in je mandje waar je eigenlijk trek in hebt, maar absoluut niet nodig hebt. Dit is weer zonde voor de inhoud van je portemonnee.

Ik hoop dat je er wat aan zult hebben en zo niet? Dan ben je al zo goed bezig!
Volgende week deel 2.

Liefs.
Jeanine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: