Mijn worsteling met psoriasis | Heeft gezonde voeding een positieve invloed op psoriasis?

Heeft  voeding invloed op je huid? Jazeker! Waarom kan ik hier zo volmondig  ja op zeggen?

Op mijn 9e werd bij mij psoriasis vastgesteld. Psoriasis is een auto-immuunziekte die zich voornamelijk uit als huidziekte. Gelijk kreeg ik een stempel opgedrukt: “voor altijd”. Toen ik 9 jaar oud was dacht ik blaren te krijgen van het skeeleren. Al gauw bleek dit niet zo te zijn, want de blaren ruilden zich al snel in voor losse vellen. Dit waren geen blaren meer van het skeeleren. De vellen hingen aan mijn voeten. Helaas zorgde dit ervoor dat ik geen huid meer had op mijn hielen en andere delen van mijn voeten. Wat je zag was vlees, gewoon puur het vlees van mijn voeten.  Vind je het een vies verhaaltje? Voor mij was het pure werkelijkheid. Het bloed liep vaak mijn slippers in.
Schoenen kon ik niet meer aan. Dit deed te veel pijn en hierdoor konden mijn voeten ook niet genezen. Omdat ik geen schoenen meer aan kon moest ik dus ook op slippers lopen in de winter.
Mensen die mij goed kennen weten dat ik een ontzettende koukleum ben en altijd de eerste ben die zegt dat het koud is, zelfs op warme zomerdagen. Ik koos er dus niet vrijwillig voor om op slippers te lopen in de winter.
Deden mijn voeten zeer? Ja, ontzettend! Op school was gym mijn favoriete vak. Bij gym werd ik een ander mens en wilde ik de allerbeste zijn in elke sport. Helaas kon ik door de psoriasis vaak niet meedoen met de gymles, of moest ik vroegtijdig stoppen omdat mijn voeten teveel gingen bloeden. Mijn moeder herinnerde  mij er pas terug aan over één van mijn uitspraken destijds: “Hak die poten er maar af!”. Best een heftige uitspraak voor een 9jarige. (Gelukkig heb ik dit nooit laten doen, ha ha)
Ook liep ik bij een dermatoloog. Deze heeft mij verschillende zalfjes gegeven. De eerste zalfjes hielpen niet. Veel zalven die ik kreeg voorgeschreven waren chemisch en stonken verschrikkelijk. Bah, wat had ik hekel aan het smeren. Ook werden mijn voeten strak ingetaped, de kleurtjes van de tapes waren wel altijd heel leuk, ha ha.
Gelukkig, het laatste zalfje had een goede uitwerking op mijn huid. Mijn huid herstelde zich rustig, en tot op de dag van vandaag zie je geen enkel litteken op mijn voeten.
De jaren erna verliepen rustig met de psoriasis. Soms een plek op mijn handen, meer niet.

Totdat ik 14 was en ik werd geopereerd. Stress en psoriasis gaan niet samen.
Waar stress is komt psoriasis opduiken. Mijn handen zaten vol met psoriasis.
Op mijn 15e (geloof ik) begon mijn hoofd te jeuken. Niet een gewoon jeukje hoor. Nee, jeuk waar je helemaal gek van wordt.
Jep, de psoriasis was ook op mijn hoofdhuid gekomen. O wat vond ik dit erg. Mijn hoofdhuid zat onder de vellen en ontstekingen. Soms zo erg dat ik de bloedkorsten van mijn hoofd haalde.
Ik schaamde me kapot. Op de middelbare school was er een leraar die ook psoriasis op zijn hoofd had, hij werd schimpie genoemd.
Dat was wel het laatste hoe ik genoemd wilde worden als onzekere 15 jarige.
Een geluk bij een ongeluk. Ik heb een ontzettende kop met haar. Ik heb mijn psoriasis heel vaak kunnen verbergen door mijn geliefde haar. Ik had al genoeg onzekerheden over mijn lichaam, dus mijn psoriasis hoefde echt niemand op te vallen! Nee, dank je.
Voor de psoriasis kreeg ik verschillende shampoos . Normaal ruikt shampoo heerlijk naar fruit en exotische vakantieplekken. Mijn shampoo rook naar teer, chloor en menthol. O wat een lucht. Verschrikkelijk. Ook werd mijn haar er lelijk door en moest ik het vaak maar vast in een knot dragen.
Ook liep ik geregeld met een doek om mijn hoofd (hierdoor mijn 2e naam Fatima). Dit deed ik omdat mijn psoriasis soms niet te verbergen was, of omdat die shampoo zo’n vieze lucht afgaf.
Ik wilde ook maar niet dat iemand de psoriasis kon zien.

Je bent er niet trots op dat je een huidziekte hebt. Het is niet mooi. Mensen zijn vaak nieuwsgierig en willen het zien, maar als ze het zien geven ze een vies gezicht. Dus als jij misschien in al die jaren niets bij mij hebt gezien? Dan heb ik mijn werk goed gedaan, want dat was de bedoeling. Je pronkt er niet mee, daarnaast ben je er ook nog eens onzeker over. Vooral in je tienerjaren .In de media worden er ook regelmatig grapjes over gemaakt. Grapjes zijn vaak leuk als ze niet over jou gaan 😉 En dat terwijl ik aardig wat zelfspot heb hoor!
Ja, soms kwam het ook voor dat ik de psoriasis niet goed genoeg kon verbergen en mensen aan mijn haar begonnen te plukken, of vroegen wat er voor raars in mijn haar zat. Ja, dat was mijn losgelaten huid. Gênant. Naar de kapper gaan was ook niet mijn favoriete bezigheid. Wie ziet je hoofdhuid nou beter als de kapper?
Thank God is hier verandering ingekomen.

Rond mijn 20e was ik het zo zat. De psoriasis is vanaf mijn 14e nooit minder geworden, dus ik wilde zo graag dat er verandering in kwam. Helaas hielpen de zalven en shampoos niet of minimaal en vond ik het ook niet meer een prettig idee om een ziekte tegen te gaan met chemische stoffen.
Ik had er al weleens iets over gelezen. Voeding waardoor je de klachten van psoriasis kan verminderen. Waarom zou ik dit niet proberen? Ik heb rare chemische spullen gebruikt, dan zal andere voeding vast geen slechter effect hebben.
Ik ging op “dieet”. Wat kon ik niet meer  eten: suiker, wit brood, witte pasta, witte rijst, alcohol (dronk ik al niet meer), frituur, varkensvlees (at ik vanaf mijn 9e al niet meer), rundvlees. Samengevat, bijna alles wat niet vers is en te vet is.
Wat kon ik nog wel eten: groenten, fruit, noten, zaden, volkorenproducten, magere melkproducten, een paar soorten vis en wat kip.
Dat was serieus echt een verandering in mijn voedingspatroon. Ik hield van suiker. Oh, chocolaaa, american chocolate cookies, winegums, ijs, sowieso alles waar suiker in zat. Daarnaast kon je mij wakker maken voor chips. Ik beken, ik hield van ongezond eten. Loved it!
De eerste week dat ik op “dieet” ging moet ik echt afkicken van de suiker. Ja ha ha, dat was moeilijk! Maar het verlangen naar een gezonde huid was echt wel groter. Na een week was ik afgekickt van de suiker. Ik hield mijn nieuwe voedingspatroon goed vol. Ik vond het toen wel vaak moeilijk om mensen lekkere ongezonde dingen te zien eten, maar het was het waard.
Ruim 2 maanden heb ik het toen volgehouden en er trad een wereldverschil op. Op een dag liet de bovenste laag van mijn hoofdhuid helemaal los. Bizar! Ik schrok me eerst helemaal naar, maar kwam er al snel achter dat de huid eronder gezond en schoon was. Halleluja, it worked! Gezonde voeding kan psoriasis tegen gaan!
Ik ging nog even door met dit voedingspatroon en liet daarna weer wat ongezonde producten toe.
Als de psoriasis weer erger werd ging ik weer streng op mijn voeding letten met daarbij weer een weekje afkicken van de suiker. Ook deze periodes werd mijn psoriasis weer minder. De ene periode ging beter als de andere hoor. Soms vond ik het echt moeilijk om gezond te blijven eten, of ik zat in een stressvolle periode. Ja, dan werd het lastiger. Maar het werd sowieso elke keer minder.

Nu eet ik al ruim 3 jaar suikervrij. Dit betekent dat ik geen geraffineerde suikers meer eet. Je kunt denken aan de witte suiker, basterd suiker, de suiker die in koekjes en snoep zit en noem zo maar op. Laat ik niet te ver in details treden. Dit voor een volgende blog.
Nu na al die jaren vind ik het niet moeilijk meer om geen suiker meer te eten. Zelf maak ik de lekkerste taarten, koekjes en desserts zonder die suikers.
Ik ben ruim een jaar echt psoriasisvrij geweest! Wie had dat ooit gedacht?
Nu is het zo dat ik een heftige tijd achter de rug heb qua stress en emoties. En ja, psoriasis vindt dit een heerlijke plek om dan lekker te broeden.
In die tijd at ik goed gezond. Niet heel streng, maar gezonder dan de meeste Nederlanders.
Vaak had ik weer periodes dat ik strenger op mijn eten ging letten. (Ik at nog steeds suikervrij in die tijd). Ik had wel meer lichamelijke klachten door die stress en emoties, dus ik werd hier niet vrolijk van. Het vervelende eraan was dat die stress en emoties al weer geruime tijd verledentijd waren, maar de klachten bleven. Psoriasis zat op plekken waar ik het nooit had gehad. (Nee geen rare plekken). Zat op m’n benen, plekken in mijn gezicht. Hier wilde ik echt vanaf en ben weer echt streng op “dieet” gegaan. Ik heb mijn voedingspatroon echt weer goed omgegooid. Heel veel groenten, fruit, noten. Dit zijn echt mijn favorieten geworden. Toch ben ik ook tussentijds naar de dermatoloog geweest. De dermatoloog heeft echt verstand van zaken tóch?
De dermatoloog was naar mijn verbazing ontzettend enthousiast over mijn positieve ervaring hoe voeding invloed heeft op mijn psoriasis. Volgens haar is het ontzettend moeilijk om psoriasis aan te pakken op je hoofdhuid. Kijk, dat is wel heel gaaf! Ik ben echt op de goede weg. Voeding KAN positieve invloed hebben op psoriasis! Om van je dermatoloog te horen dat zoiets echt bijzonder is bevestigd je nog meer dat het goed is waar je mee bezig bent.
Ook bekeek ze mijn nieuwe plekken en gaf me een chemisch zalfje. Het zou bijna een half jaar duren voordat ik een beetje verschil zou gaan zien.
Toen ik bij de dermatoloog kwam was ik al een maand op “dieet”.
Nu weer ruim een maand verder is 90% van de psoriasis al verdwenen en zie ik mijn huid weer gezonder worden. En dat terwijl het met een zalf maanden zou duren voordat ik verschil zou gaan zien.
Ik word er echt ontzettend enthousiast van hoe voeding de psoriasis tegengaat in mijn lichaam!
Daarnaast is mijn hoofdhuid al maanden schoon. Mooi hé?
Na al die jaren worstelen kan ik zeggen dat ik de psoriasis echt onder controle heb.

Vaak krijg ik de vraag waarom ik volgens mensen zo “obsessief” met voeding bezig ben, waarom ik aan het afvallen ben, of ik geen eetstoornis heb, maar ik zie helemaal niets, heb jij en huidziekte?  En zo kan ik nog wel wat meer vragen opnoemen.
Misschien is het bovenstaande verhaal een antwoord op de vragen.

Al met al kan ik uit eigen ervaring zeggen dat voeding een positieve invloed kan hebben op psoriasis!

Liefs.
Jeanine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: