Als je mijn nieuwsbrief al hebt gelezen dan heb je al wat tips gehad.
(Klik hier als je deze wil ontvangen)
We willen allemaal wel de gouden tip om gewicht kwijt te raken.
Helaas is die gouden tip er gewoon niet. Ieder lichaam/mens is anders, daarom hebben we ook niet altijd dezelfde aanpak nodig.
We moeten accepteren dat we ons lichaam sowieso de tijd moeten geven om gewicht kwijt te raken.
Die kilo’s zaten er immers ook niet binnen 1 week aan.
Crashdieet
Als je een crashdieet gebruikt vliegen de kilo’s eraf. Maar er zitten vaak wat nadelen aan verbonden:
– je krijgt vaak te weinig calorieën binnen om je lichaam normaal te laten functioneren
– je mist voedingsstoffen
– je wordt t.z.t. slap
– kans op spierafbraak
– ondervoeding
– inname van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) uit balans.
– geen gezond voedingspatroon aangeleerd krijgen
– vreetbui(en)
– hoe eet je na het crashen?
Hoe dan wel?
Zoals je kunt zien sta ik gewoon niet achter een crashdieet. Natuurlijk mag je bij mij altijd na een crashdieet komen om een gezond voedingspatroon aan te leren. Dat vind ik gaaf om te doen! Maar bij mij leer je op een gezonde, rustige én effectieve manier af te vallen.
5 tips om gezond af te vallen
- Stap voor stap
Vind je het lastig om in één keer anders te gaan eten? Minder dan stap voor stap met een product. Eet je bijvoorbeeld elke dag hagelslag op je brood? Eet het in de 1e week nog om de dag, de 2e week om de 2 dagen en bouw het dan af tot waar jij wilt. Doe dit ook met andere producten. Bouw ze in een rustig tempo af.
Doe dit ook met nieuwe (gezonde) producten. Bouw deze stap voor stap op. Probeer dan bijvoorbeeld een paar keer in de week iets nieuws uit in je ontbijt, lunch, tussendoor of avondeten. Bouw het rustig aan op.
Doe dit bijvoorbeeld met fruit, groente of als je omschakelt van wit naar volkoren. - Plan je maaltijden
Dit scheelt je sowieso veel kleine ritjes naar de supermarkt, maar houd je ook tegen om ongezonde keuzes te maken. Maak voor de hele week een planning voor het avond eten (lees eerst de krantjes voor de aanbiedingen natuurlijk) en probeer hierin de gezonde keuzes te maken.
Kies voor een paar dagen ook een makkelijke gezonde maaltijd uit. Het komt regelmatig voor dat je gewoon echt moe bent en geen zin hebt om nog een uur in de keuken te staan, dan is een ongezonde en makkelijke maaltijd wel heel verleidelijk. Wees daar dus op voorbereid en plan makkelijke gezonde maaltijden in! - Verander je broodbeleg
Hier kun je al zoveel winst mee behalen! Kijk eens goed in je keukenkastjes en koelkast en lees de etiketten eens goed door. Hoeveel vet en/of suiker bevat het? Denk aan alle worstsoorten, 48+ 60+ kazen of smeerkazen, kruidenkaas, hagelslag, chocopasta, boter, en ga zo maar door.
Je kunt er zoveel verandering in brengen. Kijk eens naar het aantal calorieën die erin kunnen zitten.
Probeer steeds meer verantwoord broodbeleg in huis te halen.
Denk eens aan: kipfilet, kalkoenfilet, ham, 20+ en 30+ (smeer)kaas, zuivelspread light, jam met minder suiker, cottage cheese, hummus, magere filet americain, avocado (is wel calorierijk) en zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt eten. - Van wit naar volkoren
Probeer het maar eens. Ongemerkt eet je heel snel veel witbrood, crackers, pasta en rijst.
Je kunt ze lekker vinden, maar verzadigen is nou niet echt de sterkste kant van witte producten.
Probeer over te schakelen naar volkoren producten!
Deze producten geven meer een verzadigend gevoel, je eet vaak net wat minder en je voelt je langer verzadigd.
Daarnaast bevatten de volkoren producten veel meer vezels. Ook niet onbelangrijk. - Minder met suiker
Wij Nederlanders zijn ontzettend gek op suiker. In bijna al onze producten is suiker toegevoegd, zelf in onze babyproducten. Te bizar. Zo gek is het dus niet dat de kinderen al op vroege leeftijd een verlangen hebben naar veel suiker (snoep, koek chocolade).
De kans is ook groot dat jouw verlangen naar suiker ook zeer aanwezig is. Probeer eens wat te minderen met suiker. Laat bijvoorbeeld eens een weekje de koekjes, snoepjes, chocolaatjes, suiker in de koffie & thee staan en kijk eens hoe je lichaam daarop reageert. Daarna kun je weer rustig aan wat suiker toevoegen in je voedingspatroon, maar let op.. Met mate.
Je kunt natuurlijk ook gewoon met de suiker minderen.
Heb je wat aan deze tips & vind je het leuk?
Geef dan een like en/of reageer,
dan zal ik er binnenkort weer wat plaatsen.
Liefs.
Jeanine
Geef een reactie