OP NAAR EEN SCHONE HUID: 2

Wat lief, leuk en inspirerend om al die berichtjes te lezen op mijn vorige blog over psoriasis. Ook wel weer heftig om te zien dat er zoveel mensen zijn die psoriasis hebben.

Misschien is het wel handig om in het kort uit te leggen wat psoriasis nou eigenlijk is. Ik doe het het heel kort hoor! Als je er meer over wilt weten moet je het maar even opzoeken op internet. Maar psoriasis is een auto-imuumziekte waarbij je huid zich soms wel 4-6 keer sneller vernieuwd dan bij een gezond lichaam. Bij een gezond mens gebeurd dit ong. 1x in de 4 weken. Bij mensen met psoriasis dus veel vaker! Je zou denken dat het super fijn is, maar dat is het dus niet. De huid gaat kapot, gaat schilferen en kan gaan ontsteken. Psoriasis is een blijvende ziekte.

Je hebt verschillende vormen van psoriasis en de ene persoon heeft er veel meer last van dan de ander. Er zijn heel veel zalfjes en behandelingen tegen psoriasis. Zelf heb ik er in mijn jeugd aardig wat gehad, maar ik ben er geen fan van.

Jaren terug besloot ik mijn psoriasis aan te pakken met voeding. Dit deed ik in het begin heel drastisch en at bijna alleen maar groente, fruit, rijst, noten, wat magere zuivelproducten en wat kip en vis (misschien nog wat meer, maar dit is wat ik mij er van kan herinneren). Dit deed ik zo’n 2 maanden en het werkte voor mij perfect! In het begin werd het dan wat heftiger, maar na die 2 maanden was ik zo goed als schoon. Bizar, maar het ging echt goed!

Als het dan weer wat beter ging at ik alles weer en ging dan weer op “dieet” als het weer slechter ging. Er was niet veel balans. Toen besloot ik om sowieso geen geraffineerde suikers meer te eten, frituur alleen voor speciale gelegenheden te houden, alles volkorenproducten te eten en alle zuivelproducten mager te nemen (varkensvlees eet ik niet meer sinds m’n 9e) Dit is ook hoe ik tegenwoordig leef. Eigenlijk gewoon heel gezond, geen slechte vetten en geen slechte suikers. En weetje mijn psoriasis is hierdoor echt goed onder controle te houden. Heel erg fijn!

Alleen merk ik de laatste maanden dat mijn huid meer onrustig is dan normaal. Vooral de laatste weken en daar baal ik van. Ik heb er namelijk echt geen zin in om met lekker weer alleen maar lange kleding te dragen. Moet ik er maling aan hebben? Misschien wel.. Maar ik wil gewoon geen psoriasis! Ik wil het niet, ik wil het niet, ik wil het niet!

Psoriasis is vervelend. Ik heb de hele dag jeuk, heb veel pijn, ben de hele dag gefocust of er niets te zien is voor anderen en ik ben heel vaak moe. Snap je dat ik die psoriasis niet wil?

Dus, nu ga ik de komende 2 maanden in balans mijn voeding aanpakken. Niet net als jaren terug heel heftig en streng doen, maar in balans mijn voeding aanpassen. Weet wel dat ik al heel gezond eet.

Heel belangrijk! Ieder lichaam is anders, en reageert anders op voeding. Hoe ik de komende maanden eet kan misschien ook helpen tegen jouw psoriasis, maar er kunnen ook producten tussen zitten waar jij heftig op reageert. Dus neem niet alles klakkeloos van mij over, maar laat het je vooral inspireren en probeer dingen gewoon uit.

Deze 2 maanden deel ik mijn eten in in groen, oranje & rood. Groen kan ik altijd eten, oranje met mate en rood echt met grote uitzondering of helemaal niet (ligt aan het product). Ik zal ongeveer voor 80% groen, 15% oranje en 5% rood eten.

Vandaag vertel ik jullie wat voor mij rood is.

  • Geraffineerde suikers
  • Slechte vetten
  • Witte producten (witbrood enz.)
  • Pakjes en zakjes
  • Varkensvlees
  • Rundvlees
  • Vis als kreeft en garnaalsoorten
  • Kaas (koe)
  • Koekjes, snoepjes, chips, chocola enz.
  • Het lijkt misschien een klein rijtje, maar hier vallen heel veel producten onder.

Deze producten wil ik dus niet eten. Dat zegt niet dat ik echt geen dingen uit deze lijst eet. Het moet wel leuk blijven. Als ik zo af en toe mijn suikervrije chocolaatje of zo niet kan eten ga ik echt huilen. En met mijn werk heb ik ook nog weleens etentjes, dat is gewoon niet anders en probeer ik ook de beste keuzes te maken.

Veel liefs ❤️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: