QUARANTAINE KILO’S

Regelmatig zie ik op Social media plaatjes en teksten voorbij komen over hoe zwaar mensen uit de corona strijd zullen komen. +10 kilo +15 kilo. 
Dat al het eten wat gehamsterd is allang is opgegeten. 
Voor mij zelf is dit best herkenbaar, ik weet niet hoe dat bij jou is. 
Maar de eerste week quarantaine was voor mij een soort van eetweek.

Vooral door de gedachte: “Ik zit de hele week binnen, dus wat zou ik moeten doen?” Eten was altijd het eerste antwoord. 
Ik ging de keuken in, bakte de lekkerste koekjes en cakes, en at het met veel liefde op. Bij elk bakje thee kwam wel wat lekkers tevoorschijn en elk eetmoment moest uitgebreid gevierd worden. 
Allemaal heel erg lekker natuurlijk, maar als ik dit nog 2 maanden volhou, dan zit ik over 2 maanden nou niet echt lekker in mijn vel. 
Dus misschien is het wel handig om hier wat verandering in te brengen. 

Ik ben wel benieuwd. Herken jij dit ook? Ben jij (nu) ook iemand die maar gaat eten om de tijd een beetje te doden? 

Bij mezelf is dit altijd wel een dingetje, als ik me verveel of alleen thuis ben dan ga ik eten. Dit is een vorm van emotie-eten. Zelf ben ik helemaal geen emotie-eter als ik me heel slecht of goed voel, maar ik ga eten als ik me verveel, of als ik het idee heb dat ik niets te doen heb. 
Vroeger schreeuwde ik altijd dat ik geen emotie-eter was, maar nu ik ook gespecialiseerd ben op het gebied van emotie-eten, kan ik er niet meer onderuit. Ik ben een vervelings-eter. 

Eén ding wat fijn is aan een vorm van emotie-eten is, je kunt er iets aan doen. Yes, je kunt er iets aan doen! Je hoeft het niet te accepteren en de hele tijd maar te balen van jezelf. Je kunt jezelf eens goed onder de loep nemen. 

Waar moet je op letten & wat moet je doen?

1. Waarom eet je?
Stel je voor. Je zit op de bank, je pakt een pak koekjes uit de kast en begint te eten. Maar wacht eens even. Waarom ga je eten? Is het omdat je verschrikkelijke honger hebt, omdat je al 4 weken heel graag een koekje wilt eten, of ga je ze zitten eten omdat je je zit te vervelen? 
Is het verveling? Dan weet je genoeg. 
Sowieso ga je het nu niet zitten eten omdat je er ontzettend veel trek in hebt, nee je eet het gewoon weg. Je gaat er nu niet heel erg van genieten, dus waarom zou je het nu eten? 

2. Ontspanning of verveling?
De kans is heel groot dat je ontspanning en verveling met elkaar door elkaar haalt. Ontspanning hoeft helemaal niet te betekenen dat je je verveelt. Vaak ontspan je door iets te doen. Sporten, creatief bezig zijn, lezen, een lekker bad nemen. Iets waar je bewust voor kiest. 
Vaak zijn de dingen waar je bewust voor kiest ontspanning en de dingen waar je gewoon even instapt verveling. 
Ontspanning geeft rust, verveling geeft onrust. En vaak ga je dus door die onrust eten. 
Dus, wanneer je begint te eten, komt dat door ontspanning of verveling? 

3. Plan je dag (een beetje) goed in.
Veel mensen hebben behoefte aan structuur. En wanneer deze mensen opeens thuis komen te zitten dan is alle structuur waar ze zo gewend aan waren volledig weg. En wat gebeurd er dan vaak? Complete chaos en uiteindelijk gebeurd er niets. Want alle structuur is weg, en dan even snel opnieuw wat structuur aanbrengen is dan vaak lastig. 

Dit is wel iets wat echt belangrijk is. Want wanneer jij al je structuur kwijt bent is de kans groot dat jij je de hele dag gaat vervelen en verveling laat je vaak weer éxtra eten. En dat is gewoon niet nodig.

Dus probeer hier de komende tijd op te letten als je niet 10 kilo zwaarder uit de corona strijd wil komen. 
Hierbij zeg ik natuurlijk niet dat je niet keihard mag ontspannen en daarbij iets lekkers mag eten. Natuurlijk wel, dit moet je ook echt niet laten. 
Maar er is een verschil in ontspanning en verveling. Er is een verschil in iets lekkers eten vanuit ontspanning en eten uit verveling. 

Hoe wil jij je voelen als we uit deze quarantaine komen?
Fit en lekker in je vel, of uitgeput en futloos?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: