GEZOND IN QUARANTAINE

Gezond eten in quarantaine, voor de één is het simpel en voor de ander een mega uitdaging. Zelf ben ik al achter een aantal dingen gekomen die voor mij nu  heel goed werken!

Ik iemand die bijna dagelijks wel een boodschapje doet. Dit omdat ik thuis werk en de boodschappen dan mijn uitje zijn, haha. Klinkt het triest? Ik heb ook nog vrienden en familie hoor. 
Maar in ieder geval. Ik denk dat ik zo’n 5 keer per week een supermarkt instap. Daarnaast heb ik ook nog momenten dat ik of de rest van het gezin ineens heel veel trek heeft in iets, en dan halen we dat. Want ja, waarom zou je dat niet doen? 

Maar nu zijn de tijden anders. Er wordt geadviseerd om binnen te blijven en om zo min mogelijk onder de mensen te zijn. Dus dat 5 keer per week naar de supermarkt gaan zit er niet meer in. Zelf wil ik nog 1 keer per week naar de supermarkt om de boodschappen te halen. Best een uitdaging want ik doe NOOIT weekboodschappen. 
Maar 1 groot voordeel aan weekboodschappen doen is dat je voor de HELE week gezonde boodschappen in huis kunt halen!

Waarom is het een aanrader om (NU) 1 keer per week boodschappen te halen?
1. Je hebt alles al in huis, dus je hoeft de deur niet meer uit.
2. Je wordt niet extra verleiding gebracht om ongezonde dingen te kopen.
3. Je koopt niet meer dan nodig is. 
4. Je redt er nu mensenlevens mee.
5. Je kunt je hele week gezond inplannen.
6. Je hebt voor een hele week groenten & fruit in huis. 
7. Als je trek hebt in iets ongezonds en je hebt het niet in huis, dan heb je gewoon dikke pech. 

Hoe maak je een lijst voor weekboodschappen?
Ik kan begrijpen dat je een soort van kortsluiting in je hoofd kan krijgen wanneer je je bedenkt dat je zo’n lijst moet gaan maken. Want waar moet je aan denken? Haal je wel genoeg in huis, en kan ik dan wel gezond eten, want moet je niet voor groenten, zuivel & vlees alles vers kopen?

Het is haalbaar mensen, en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten hoe het moet.

1. AVONDETEN
Wat wil je elke avond eten? (Vraag eventueel ook waar de rest van het gezin trek in heeft) Kijk goed naar wat je in deze gerechten nodig hebt (denk aan hoeveelheid groenten, aardappelen, rijst, pasta, vlees, vleesvervanger, vis, olie, saus, kruiden, alles!) 
Vergeet niets op te schrijven, anders ben je in de loop van de week de Sjaak. 

Vlees
Vlees(vervangers) & vis kun je gewoon voor de hele week kopen. Alles wat het einde van de week niet gaat halen vries je simpelweg gewoon in. 

Groenten
Koop verse groenten en eventueel groenten uit pot of uit de diepvries. En kijk wat het voordeligst is qua aardappelen. Ga je veel gerechten maken met aardappelen? Haal dan een grote zak aardappelen, maak je weinig klaar met aardappel? Dan kun je misschien beetje een zakje krieltjes of schijfjes kopen.

En vergeet niet. Het is maar voor 1 week. Je hebt geen 15 pakken pasta nodig als je een gezin van 4 hebt. Ga niet hamsteren, denk ook aan andere mensen. 

2. ONTBIJT & LUNCH
Wat heb je allemaal nodig? Hoeveel brood wordt er dagelijks gegeten? Doe dat x7. Hoeveel yoghurt, crackers. Wat eet je qua beleg? Wat doe je in je yoghurt? Dingen als pindakaas, jam, appelstroop enz. zijn langer houdbaar en heb je vaak wat langer in huis, maar denk aan kaas, vleeswaren enz. 
En boter op je brood! Ik kan er bloed chagrijnig van worden als ik een cracker met kaas wil eten en de boter is op. Dat soort dingen wil je voorkomen (vooral als je met mij samen moet leven, haha).

Maar even concreet, hoeveel brood, yoghurt, melk, crackers, beleg, boter, muesli, havermout, enz.) 

En vergeet hier ook niet. Het is maar voor 1 week. Je hoeft niet het hele broodrek leeg te halen in de supermarkt. Reken even goed uit wat je voor 1 week nodig hebt.  

3. OVERIG
Fruit! Veel fruit is over het algemeen best goed houdbaar voor 1 week. Behalve zacht fruit, denk aan aardbeien, frambozen, blauwe bessen, enz. 
Maar verder kun je heel goed een zak appels kopen en in de koelkast gooien (blijven ze langer houdbaar), bananen kun je rijp en groen kopen, zo heb je voor een hele week bananen, sinaasappelen gaan best een tijdje mee en ga zo maar door. Hoeveel heb je nodig voor 1 week? Deze berekening is best makkelijk. Elk gezinslid keer 2 (stuks fruit op een dag/100 gram). 

Tussendoortjes
Wat eet je altijd tussendoor? Haal het in huis voor 7 dagen. Vergeet natuurlijk ook niet iets lekkers in huis te halen, anders gaat je week wel heel ongezellig worden. Maar maak hier een keuze in. 

Maar denk ook aan gezondere tussendoortjes. Misschien helpt deze video je hier een beetje bij.


Misschien wil je nog wel een keer pannenkoeken bakken, wat heb je daar voor nodig? Of een eitje koken, eieren is huis is altijd fijn!

Al met al, haal voor 7 dagen groenten, fruit, gezonde tussendoortjes, brood, ontbijt & lunchspullen in huis. 
Plan even goed wat je de komende week allemaal wilt eten en maak een mooi en duidelijk overzicht. 
Zo kom je niets te kort, maar zo koop je ook zeker niet veel te veel. 
We hoeven niet te hamsteren, we willen gewoon een weekje eten hebben. 

En blijf rustig, probeer te genieten & maak je geen zorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: